NOVICE

Prednovoletna zabava društva – 15.12.2018

18. december, 2018

V soboto 15. decembra 2018 ob 18:30 smo se zbrali prostovoljci društva v Gostišču Dežman, da delimo dogodke leta 2018 in načrte za leto 2019, ob tem pa je bilo zelo pomembno predvsem to, da se zabavamo. In smo se! Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate v galeriji.

Strokovno srečanje-Tatjana Prašnikar Đuran: Socialni odnosi v starosti

23. oktober, 2018

V torek 16. oktobra 2018 smo se srečali v Domu upokojencev Kranj, kjer smo poslušali gospo Tatjano Prašnikar Đuran predavati o Socialnih odnosih v starosti. Izvedeli smo veliko novega potem pa nas je za piko na i še razveselila “babica z Gorenjske” in nas ponovno (kot že na medegeneracijskemu taboru) nasmejala s svojimi prigodami (v izvedbi gospe podpredsednice društva Zore Žitnik Martinc). Si želimo še mnogo takih strokovnih srečanj, kjer združimo prijetno s koristnim.

Strokovna ekskurzija 2018 – Dom starejših Šiška

26. september, 2018

V torek 25. septembra 2018 smo se ob 9.uri podali na strokovno ekskurzijo v Dom starejših Šiška, kjer so nas prijazno sprejeli in nam razložili kako delujejo in kaj vse ponujajo svojim varovancem. Bili smo presenečeni predvsem nad njihovo srčnostjo, ki se kaže na vsakem koraku Doma. Hvala za gostoljublje! Potem smo se odpravili z vzpenjačo na Ljubljanski grad in popili kavico. Na koncu smo se okrepčali pri Jurmanu in odšli polni novih vtisov domov. Bilo je super!

Medgeneracijski tabor 2018: Kaj lahko starejši ponudijo mlajšim in kaj mlajši starejšim!

13. julij, 2018

Medgeneracijsko društvo Z roko v roki se je od 24.6.-29.6.2018 nahajalo v Biotermah v Mali Nedelji na Medgeneracijskem taboru. Imeli smo se odlično navkljub nekoliko slabšemu vremenu. Prvi večer smo najprej zapeli himno društva, potem si ogledali igro, ki je bila napisana po navdihu knjige Ženici s stran naše Olge Kepic. Noč smo zaključili s pesmijo na ustnicah.

Na Medgeneracijskem taboru v Biotermah pa med drugim rišemo, pišemo, se igramo, telovadimo, plešemo, pojemo, nastopamo, iščemo skriti zaklad in pa veselo čofotamo v bazenu. Ja, imamo se fajn!

Večeri na taboru so še posebej zanimivi. Obiskala nas je babica z Gorenjske, ki je predstavila družabništvo in nas nasmejala do solz. Sicer pa znamo biti tudi zelo pridni, saj smo se dva večera zapored pogovarjali o rdeči niti tabora: Kaj lahko starejši ponudijo mlajšim in kaj mlajši starejšim. Čez dan smo si dobro naoljili možgančke na delavnici umovadbe za nagrado pa smo si sami zakurili ogenj in spekli slastne hrenovke. Zvečer smo odigrali tombolo in odpeli kopico ljudskih pesmi.

Na predzadnji dan Medgeneracijskega tabora smo si ogledali Ljutomer in navdušil nas je ogled lončarstva Žuman. Opravili smo tudi anketo ter povedali kaj nam je bilo všeč in kaj bi radi, da se drugo leto spremeni, da bo še bolj zabavno. Dekleta so si izdelale srčke, rožice in ogrlico na delavnici ročnih del, otroci pa so se pomerili še v vodnih igrah. Nagradili smo najmlajšega udeleženca tabora, našega navihanca Jakoba ter najstarejšo udeleženko gospo Dragico. Po večerji smo se še zadnjič zavrteli v avli hotela, kjer nas je zabavala folklorna skupina “Pevci izpod Rožnika”. Hvala vsem za dobro družbo, še posebej pa gre zahvala voditeljem skupin, ki so pripravili neverjeten teden, ki ga bomo še dolgo hranili v spominu. Se vidimo drugo leto na Medgeneracijskem taboru!

Podelitev diplom voditeljicam skupin za samopomoč za starejše

15. junij, 2018

V sredo, 13. junija 2018 je potekala podelitev dipolom udeležencem izobraževanja za voditelje skupin za samopomoč za starejše, ki ga organizira naša krovna organizacija Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije. Med njimi je tudi šest naših voditeljic: Ana Juhant, Olivera Kogovšek, Marija Jakopin, Manja Belec, Breda Kavčič in Slavica Marjančič. Bravo punce ponosni smo na vas!

Podelitev priznanj Prostovoljec leta 2017

6. junij, 2018

V ponedeljek, 4.6.2018, smo se udeležili proslave Prostovoljec leta 2017 na Brdu pri Kranju. Priznanje je dobila naša dolgoletna voditeljica skupine Klasje gospa Katja Stare na predlog našega društva. Čestitamo in želimo še na mnoga prostovoljska leta! Hkrati čestitamo tudi gospe Marini Berlot, naši članici, ki je prav tako prejela priznanje. #NajProstovoljec

Piknik na Ranču Luže 2018

1. junij, 2018

Na zadnji majski dan leta 2018 smo se srečali člani društva na pikniku na Ranču Luže. Dobro smo jedli in pili, zapeli za rojstni dan najstarejši prisotni članici Mariji ter podpredsednici društva, naši Zori, potem pa se zavrteli na plesišču. Hvala tudi Tatjani Whyte za kavice. Oglejte si utrinke s piknika v galeriji. Se vidimo naslednje leto!

Strokovno predavanje gospe Alenke Lanz: Jeza

23. maj, 2018

V torek 22. maja 2018 ob 13.uri smo se zbrali člani društva v knjižnici v Kranju in poslušali predavanje gospe Alenke Lanz na tematiko jeze, čustva, ki ga občasno občutimo prav vsi. Zanimalo nas je zakaj do tega pride, kako ravnati z jezo in kako se pomiriti, ko nas preplavi to “negativno” čustvo. Predavanje je bilo odlično. Veliko smo se naučili. Utrinke smo ovekovečili s fotografijami. Se vidimo na naslednjem strokovnem srečanju!

Marija Jereb: Težka bolezen in posledično dementno stanje bolnika

13. april, 2018

V četrtek 12. aprila 2018 smo pripravili prvo letošnje strokovno srečanje v Domu upokojencev Kranj. Predavala nam je gospa Marija Jereb na tematiko: Težka bolezen in posledično dementno stanje bolnika. Slišali smo veliko praktičnih nasvetov kako ravnati z dementno osebo ter o tem kako se spopasti s smrtjo. Najlepša hvala gospe Mariji in se vidimo na naslednjem strokovnem srečanju.

Utrinki s predavanja v galeriji.

Skupina Koprive je hvaležna…

7. februar, 2018

HVALEŽNOST – ogrožena vrsta čutenja

 

Naša srečanja so raznolika, barvita kot jesenski gozd, kdaj drugič spet le kot gozd brez listja. Na trenutke se spet zdi, da vse brsti in smo polne smeha, energije. Včasih beremo, se igramo, obujamo spomine. In tako je beseda nanesla na hvaležnost. Za kaj vse smo lahko hvaležni v življenju. Še pomembnejše vprašanje je – ZA KAJ SEM LAHKO HVALEŽNA DANES?

Zazrle smo se vase in ob poslušanju zgodbe razmišljale, kaj v nas budi besedilo. Pobrskale po zaprašenih kotičkih svojih spominov in dogodkov, da bi našle svoj doprinos k témi.

Strinjale smo se, da je hvaležnost včasih bila del vsakdanjika, saj se je vrednota prenašala iz roda v rod. Še posebej s starih staršev na vnuke. Ti so namreč imeli čas posedeti in življenjske modrosti prenašati ušesom, ki so z veseljem prisluhnila. Strinjale smo se tudi, da smo pozabile na male drobcene stvari, ki nas osrečujejo vsak dan. Kako prav bi bilo, če bi zvečer zaspale z mislimi hvaležnosti na te trenutke.

Narisale smo drevo in na veje zapisale svoje misli.

Kaj pa vas navdaja s hvaležnostjo? Pridružite se nam.

Hvaležna sem:

 • za solze in smeh
 • za dom, za vrt
 • da živim
 • za vsak pridelek, ki ga poberem z vrta
 • da lahko Zofkine dobrote okušam
 • da so me starši lepo vzgojili, da sem zdrava in me imajo otroci radi
 • za vsak sončni žarek, ki me pozdravi, ko zajtrkujem zjutraj z možem
 • za dežne kaplje, ki padajo na suho zemljo
 • za dobre vampe
 • za moje otroke
 • da sem del Kopriv
 • za vse ljudi okrog mene
 • za zdravje, srečo, mir, veselje
 • da znam obračati besede
 • za moža, čeprav me jezi
 • za zdravje otrok
 • da znam biti močna in potrpežljiva
 • da znam uživati v lepoti
 • da imam voljo do učenja
 • da znam ljubiti
 • da vsak dan doživim sončni vzhod
 • za dobre želje
 • lepe misli
 • za lep pogled z vrha hriba
 • za hrano
 • da imam cilje
 • za srečo z otroki
 • da gledam in občudujem naravo

Olga, ja Olga pa nas je spet nagradila s pesmico J

 

Hvaležna sem,

da sploh živim,

vidim, slišim,

govorim…

bi morala življenju

slavo peti,

v dan hvaležno

se ozreti…

pa največkrat pozabim na to,

ker že od nekdaj je tako

premalokrat hvaležni smo…

Skupina Koprive

Scroll to top