NOVICE

Strokovna ekskurzija

16. oktober, 2017

V četrtek, 12. oktobra smo prostovoljci društva Z roko v roki odšli na strokovno ekskurzijo.
Pot nas je vodila na Štajersko do socialno varstvenega zavoda Hrastovec, kjer bivajo osebe s težavami v duševnem zdravju.
Sprejeli sta nas strokovna vodja zavoda in višja medicinska sestra, ki sta nam predstavili njihov zavod, v katerem živi okrog 640 oseb. To so ljudje z težavami v duševnem razvoju,
veliko je starejših ljudi, dementnih, duševno bolnih. Zaposleni se trudijo, da bi vsem omogočili človeku dostojno življenje, da bi vsakemu poleg osnovne nege in hrane nudili tudi tople človeške odnose.
Bivalnih enot, v katerih živijo njihovi gojenci, si nismo ogledali, ker bi s tem vdrli v njihovo zasebnost. Smo si pa ogledali bazen, ki je zares lepo urejen katerega lahko koristijo vsi stanovalci, imajo tudi fitness in savno. Tudi okolica je lepo urejena.

Nato smo se odpeljali na kosilo v najstarejšo gostilno v Sloveniji Gastuž v neposredni bližini Žičke kartuzije, po kosilu pa nas je vodička popeljala po kartuziji. Žičko kartuzijo je leta 1160 ustanovil grof Otokar. V njej so včasih živeli beli menihi z zelo strogim režimom. Živeli so v popolni tišini, jedli so samo ribe in zelenjavo, veliko so premišljevali, molili in prepisovali knjige. Živeli so v celicah z izhodom na vrt, med seboj se niso pogovarjali. Priprave za sprejem so trajale celih sedem let.

Vsi udeleženci smo preživeli zanimiv dan, obisk Hrastovca je vsem nam zapustil velik vtis in z veseljem smo se z avtobusom odpeljali proti domu, k svojim družinam in prijateljem.
Hvala organizatorjem!

Zapisala: Marija JakopinScroll to top